Uravnotežen unos kiselina i baza aktivira metabolizam masti
Znate li da uravnotežen unos kiselina i baza aktivira metabolizam masti? To je jedna od najvažnijih stvari koju treba da znate ako želite da oslabite. Neke namirnice podstiču formiranje depoa kiselina u vezivnom tkivu. Zato ih treba uvek unositi u kombinaciji s namirnicama koje deluju bazno. Kada pređu četrdesetu, mnoge žene pokušavaju da manju potrošnju kalorija uravnoteže tako što će malo jesti. To je pogrešan put jer na taj način telo još više štedi kalorije kao rezervu. Bolje je da ne smanjujete porcije, ali da namirnice bogate mastima zamenite onima koje ih imaju malo. Polovinu tanjira uvek moraju da popune voće i povrće.
Zaključak je jednostavan: gladovanje ne pomaže, pametnije je unositi što više baznih namirnica.
Koje namirnice stvaraju kiselu, a koje baznu reakciju u organizmu
Da biste mogli da se praktično orijentišete u ishrani, ovde donosimo spisak namirnica za koja su merenja pokazala da nakon što se svare doprinose kiselosti ili baznosti organizma.
Kiselotvorne namirnice
Špagete, kornfleks, beli pirinač, ražani hleb, beli hleb, mleko, sočivo, meso
Ekstremno kiselotvorne namirnice
Parmezan, topljeni sirevi, tvrdi sirevi, gauda, integralni pirinač, ovas, integralni hleb, kikiriki, orasi, piletina, jaja
Alkalotvorne (bazne) namirnice – namirnice koje doprinose baznosti organizma
Kajsije, kivi, trešnje, banane, jagode, breskve, pomorandže, limun, ananas, lubenica, celer, šargarepa, tikvice, karfiol, brokoli, paprike, paradaj, plavi patlidžan, salata, grašak, crni luk, pečurke, mineralna voda
Ekstremno alkalotvorne namirnice
Spanać, grožđe, urme
Izvor: zena.blic.rs