Sastojci:
½ šolje* smeđeg šećera
½ šolje brašna
½ šolje kakaoa
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
1 šolja mleka
80 g putera
4 jajeta
100 g čokolade za kuvanje
*šolja=180 ml
Priprema:
1. Belanca odvojiti od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg.
2. Pomešati šećer, brašno, kakao, so i prašak za pecivo.
3. Posebno umutiti puter, dodati žumanca, mleko i penasto umutiti.
4. Dodati rastopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.
5. U smesu dodati pripremljene praškaste sastojke i sjediniti mikserom.
6. Na kraju dodati, penu od belanaca i laganim pokretima spatulom sve sjediniti.
7. Kalup za hleb bogato premazati puterom i posuti brašnom (višak otresti).
8. Sipati pripremljenu smesu i ravnomerno rasporediti, pa kalup par puta baciti s male visine kako bi se višak vazduha uklonio.
9. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 35 minuta (proveriti čačkalicom da li je kolač pečen u sredini).
10. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi. Zatim, izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetkastoj površini da se potpuno ohladi.
11. Kolač iseći na tanke šnite i poslužiti uz kafu ili sladoled.