Krem torta
Sastojci:
Za koru:
– 300 g mlevenog keksa
– 50 g putera
– 50 g krema od lešnika
– 200 ml soka od pomorandže
Za fil:
– 250 g krem sira
– 100 g šećera
– 2 vanil-šećera
– 500 ml slatke pavlake
– 150 g krema od lešnika
Za ganaš:
– 200 ml slatke pavlake
– 150 g mlečne čokolade
Priprema
Kora:
1. Mleveni keks umesiti sa puterom i kremom od lešnika postepeno dodajući sok od pomorandže.
2. Od dobijene smese formirati koru u kalupu prečnika 26 cm.
Fil:
1. U dubljoj posudi umutiti krem sir postepeno dodajući šećer i vanil-šećer. Podeliti smesu na dva dela.
2. Posebno umutiti slatku pavlaku na uobičajen način, pa takođe podeliti na dva dela i sjediniti s krem sirom.
3. U jedan deo umešati krem od lešnika.
Finalni postupak:
1. Preko kore naneti najpre beli deo fila, a zatim deo fila s kremom od lešnika.
2. Tortu staviti u frižider da se dobro stegne.
3. Za to vreme pripremiti ganaš. Čokoladu izlomiti na kockice i pomešati sa slatkom pavlakom.
4. Zagrevati dok se čokolada ne otopi uz neprestano mešanje. Voditi računa da ne provri.
5. Kada se prohladi ganaš, krem preliti preko torte.
6. Vratiti tortu u frižider i ostaviti je preko noći da se dobro ohladi.
Recept Jelene Peković iz Barajeva
Više recepata potražite u novom broju časopisa “Pošalji recept” koji je na kioscima svakog 15. u mesecu.