Start Odabrani recepti Jela domaćica iz novog broja časopisa “Pošalji recept”

Jela domaćica iz novog broja časopisa “Pošalji recept”

Buhtle sa makom

Foto: Pošalji recept
Foto: Pošalji recept

Sastojci:
Za nadev:
300 ml maka
200 g šećera
150 ml mleka
za testo
1 kocka svežeg kvasca
1 kašika šećera
3 dl mleka
oko 1 kg glatkog brašna
malo soli
2 kašike masti
za posipanje
šećer u prahu

Priprema
Nadev:
1. Mleko ostaviti da provri sa šećerom, pa dodati mak i mešati dok se ne dobije gustina za fil.
2. Skinuti sa vatre i ostaviti sa strane.
Testo:
1. U malo mlakog mleka razmrviti kvasac sa kašikom šećera i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme, pomešati brašno sa preostalim mlekom, pa dodati so i mast. Ubaciti nadošli kvasac, pa postepeno i naizmenično dodavati preostalo mleko i brašno dok se ne umesi glatko i gipko testo.
3. Testo ostaviti da nadođe oko 20 minuta.
4. Nakon toga testo rasklagijati na 0,5 cm debljine i iseći ga na jednake kvadrate srednje veličine.
Finalni postupak:
1. Na svaki kvadrat staviti po kašiku fila, pa ćoškove čvrsto spojiti da fil ne bi curio.
2. Buhtle gusto ređati jednu do druge u podmazan pleh (spojeni deo treba da bude s donje strane).
3. Ostaviti da odstoje desetak minuta, pa na svaku staviti pomalo margarina i peći u zagrejanoj rerni na 160°C oko 30 minuta ili dok ne porumene.

Recept Kristine Virag iz Novog Bečeja