Start Zanimljivosti Jestivo cveće: Prolećni raskoš na tanjiru + recept

Jestivo cveće: Prolećni raskoš na tanjiru + recept

Upotreba jestivog cveća je trend u luksuznim svetskim restoranima, ali kod nas nije još uvek zaživeo. Cveće ne samo da daje čaroban izgled hrani i da je odlično kao dekoracija, već doprinosi i posebnom ukusu specijaliteta koji pripremate.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

U kulinarske svrhe se koristi već hiljadama godina pa se tako maslačak spominje u Starom zavetu kao začinsko bilje, a 140 godina p.n.e. jestivo cveće se prvi put spominje u kuhinji.

Latice ili celi cvetovi mogu se dodavati u razna jela (kandirani, sušeni ili sveži), a takođe se mogu uvrstiti u sastojke omiljenih recepata za polastice, umake, čajeve…
Neke latice cveća puštaju boju pa su veoma pogodne kada želimo da dobijemo obojani fil.

Da li ste znali da je brokoli zapravo cvet, a šafran (začin) deo cveta?

Najbitnije od svega je imati na umu da nisu svi cvetovi jestivi. Neki od njih su čak i opasni po život.

Koji cvetovi su jestivi, a koje ni slučajno ne smete koristiti u ishrani, pročitajte na sledećoj stranici