Samo neko od otrovnog cveća: Narcis, oleander, pustikara (crveni naprstak), rododendron, đurđevak, visterija, kukurek, čemerika, mrazovac…
Vrlo je važno da biljka nije prskana raznim pesticidima i hemikalijama i zbog toga je bitno da se prethodno dobro raspitate o biljci pre serviranja na tanjir.
Cveće koje možete koristiti u ishrani:
Ruža – Slatkastog je ukusa, pre jela se odstranjuju donji delovi latica. Za vreme toplog leta može biti dodatak osvežavajućim pićima. Od ruže se pravi i ukusan džem.
Bundevin cvet – slatkastog ukusa, pogodan je za pohovanje, a može se koristi i za pripremu pita.
Neven – žute boje, žestokog i gorkog ukusa. Može se koristiti u supama, varivima, i sa pirinčem (umesto šafrana).
Karanfil – žestokog ukusa, sličan klinčiću.
Gladiola – ima sličan ukus kao zelena salata, često se stavlja kao dodatak za namaze i paštete.
Pelargonija (muškatla) – citrusnog je ukusa, odlično se slaže sa voćem u salatama, a može se koristiti i za pripremu raznih koktela.
Jorgovan – bogat cvetni citrusni ukus. Kandirani cvetovi mogu biti dekoracija za kolače i torte a svež cvet jorgovana može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima.
Ljiljan – mnoge vrste nisu pogodne za jelo jer sadrže alkaloide. Zlatni ljiljan se jesti ceo, latice su blage, a ukus podseća na kesten. Sušeni ljiljan je sastavni deo kineske slatko-kisele supe.
Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Idealna je uz jela sa ribom, a perfektna kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj.
Ljubičica – slatkog ukusa, takođe je veoma ukusna kada se kandira. Koristi se u salatama ili kao ukras na poslasticama.
Suncokret – gorko-slatkog ukusa. Jede se dok je u stadijumu pupoljka.
Dragoljub – Veoma lep i ukusan cvet. Mladi listovi imaju mnogo vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blažeg ukusa od listova koji su pomalo pikantni. Odlični su u salatama sa paradajzom i svežim kozjim sirom.
Borač – ili krastavac biljka – plavi cvetovi predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus. Može se koristiti i za razne sosove i supe. Pomaže i prilikom prehlade.
Timijan – savršen je za pravljenje marinada za roštilj, ali s eodlično slaže i sa povrćem.
Za one koji vole malo egzotičnije ukuse tu su i cvetovi banane, akacije ili gardenije.
Recept za cvetne sendviče pogledajte na sledećoj stranici