Start Zanimljivosti Jestivo cveće: Prolećni raskoš na tanjiru + recept

Jestivo cveće: Prolećni raskoš na tanjiru + recept

Foto: Ukusno i Zdravo
Foto: Ukusno i Zdravo

Cvetni sendviči sa namazima od patlidžana i sira

Sastojci
ZA NAMAZ OD SIRA

400 g krem sira
4 kašike rikota sira
2 kašike pavlake ili grčkog jogurta
10 listova seckanog vlašca
nekoliko listova zelenog
dela mladog luka
1 francuski baget

ZA NAMAZ OD PATLIDŽANA
2 plava patlidžana
2 čena belog luka
4-5 kašičica maslinovog ulja
2-3 kašičice soka od ceđenog limuna
40 g bademovog brašna
pola šake seckanog vlašca
1 francuski baget

ZA GARNIRANJE
cvetovi nevena, japanske hrizanteme, kadifice, crvenog dragoljuba i borača

POSTUPAK ZA NAMAZ OD SIRA
1. Pomešajte krem sir sa rikotom i dodajte pavlaku. Dobro promešajte.
2. Zatim umešajte sitno seckan vlašac sa seckanim zelenim delom mladog luka. Premažite hlepčiće i pospite laticama cveća po želji.

POSTUPAK ZA NAMAZ OD PLAVOG PATLIDŽANA
1. Patlidžan oljuštite i isecite na kolutove. Zatim ih propržite na vrlo malo zagrejanog maslinovog ulja, tek da omekša.
2. U secko ubacite patlidžan, dodajte maslinovo ulje, beli luk, sok od ceđenog limuna, seckani vlašac i na kraju bademovo brašno, tek da pokupi tečnost. Sve dobro izmiksajte, dok ne dobijete glatku smesu
sličnu pašteti.
3. Baget isecite ukoso na parčad i premažite ga namazom. Pospite latice cveća po želji.