Sastojci:
1 kg brašna
50 g putera
30 g svežeg kvasca
100 ml tople vode
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
650 ml mlakog jogurta
ulje i mleko za premazivanje
Priprema:
1. U vodi rastvoriti kvasac sa šećerem i ostaviti da zapeni.
2. Puter rastopiti, a jogurt blago ugrejati.
3. U dubljoj posudi pomešati brašno i so pa dodati pripremljen kvasac, puter i jogurt. Sve dobro umesiti (da se dobije elastično testo), prekriti folijom i ostaviti na toplom, da naraste.
4. Zatim, testo izručiti na pobrašnjavljenu radnu površinu, podeliti na dva dela, blago premesiti i formirati dve valjkaste jufke. Pripremljene vekne položiti na pleh sa papirom za pečenje, prekriti i sačekati da se testo duplira.
5. Pećnicu ugrejati na 200º C.
6. Narasle vekne premazati sa mešavinom ulja i mleka pa staviti u pećnicu i peći oko 30 minuta.
Uživajte u mirisu domaćeg hleba. Prijatno!