Na konferenciji “Food Talk 2013“, koja se održala 14. juna na Salašu 137, učestvovao je i Jovica Jovičić – kuvar koji je poštovanje u branši stekao odavno, a popularnost kada je postao voditelj „Paklene kuhinje“.
Mada je od njegovog ulaska u svet kulinarstva prošlo 26 godina, Jovica se i danas razneži kad se priseti svojih prvih dana u kuhinji restorana „Pod lipom“, koji se nalazio na mestu gde je danas „Pizza Hut“.
“Prvo sam počeo da kuvam, pa sam onda krenuo u ugostiteljsku školu. Mi, rođeni 1971. godine, bili smo poslednja generacija koja je išla u usmereno obrazovanje. Na kraju osmog razreda moji drugari i ja, ne samo da smo želeli da prvi put odemo na more bez roditelja, već i da sami zaradimo novac za letovanje“, kaže za naš portal Jovica i objašnjava kako se opredelio za posao kuvara: “U Ovči je bila neka plinara, koja je tražila radnike za nošenje plinskih boca, a cena satnice je bila fenomenalna. Kad sam rekao ocu da hoću da to radim zajedno sa drugovima, odgovorio je: ‘Nemoj da ‘lomiš kičmu’, kad mogu da te zaposlim kod mene u restoranu’ “.
Jovičin otac je “Pod lipom” radio kao konobar, a Jovicu je zaposlio posao „spoljnog momka“. U to vreme, zadatak spoljnog momka je bio da unosi robu koja stigne i obavlja slične poslove.
“Meni uopšte nije bilo važno šta ću raditi, već da imam podjednako dobru satnicu, kao moji drugovi. Dva dana sam nosio gajbe, a onda je dobri čika Dule, šef kuhinje, rekao ‘mali, nemoj da se mučiš, dođi kod mene u kuhinju, naći ćemo ti neki posao’. Tada sam, praktično, još bio dete, odraslo u Zemunu gde je bilo mnogo popularnije baviti se boksom nego kuvanjem. Međutim, čika Dule mi je vrlo brzo pokazao da su kuvari šmekeri – gospoda kad treba da budu gospoda, a mangupi kad treba da budu mangupi. Zahvaljujući tome, odlučio sam da postanem kuvar“, kaže Jovica.
Popularni “pakleni kuvar” kasnije je pohađao Trgovačku školu, koja se nalazi preko puta, tada restorana „Pod lipom“, a sada „Pizza Hut“-a.
“Upisao sam se u tu školu kako bih, čim se završe časovi, mogao da dođem kod čika Duleta. Uslov je bio da u dnevniku nemam loših ocena. Bila bi mi veća kazna da mi je on zabranio da nedelju dana dolazim u kuhinju, nego da mi otac toliko dugo zabrani izlaske“, priznaje popularni kuvar.
Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.
Tekst: Life Content, Brankica Treskavica