Foto: Spomenka Blašković
Priprema: 30 min.
Mirovanje: 12 sati
Pečenje: 90 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 750 g juneće džigerice
* 200 ml mleka
* 3 kašike brašna
* 1 glavica belog luka
* mleveni crni biber
* ulje
* voda
* so
Priprema:
1. Juneću džigericu iseći na tanke šnicle. Potopiti ih u mleko i ostaviti da prenoće.
2. Sutradan džigericu izvaditi iz mleka pa je uvaljati u brašno s obe strane i pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni. Vaditi je iz masnoće i spuštati u vatrostalnu činiju.
3. Beli luk očistiti i iseći na listove pa posuti preko džigerice. Posoliti i pobiberiti.
4. U masnoću od prženja džigerice ubaciti brašno, te promešati i kratko propržiti.
5. Zapršku preliti preko džigerice i naliti je vodom da ogrezne.
6. Poklopiti i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 90 minuta dok džigerica ne omekša.
7. Gotovu džigericu poslužiti dok je još topla uz prilog po želji.
Recept Spomenke Blašković iz Novog Sada