Sastojci:
1 kg junećeg mesa (ribić)
4 glavice crnog luka
3 čena belog luka
250 g pelat paradajza
2 kašike gustina
400 g testenine
2-3 suve šljive
(bez koštice)
suvi začin
2 lista lovora
topla voda
so, biber
ulje
Priprema:
1. Meso očistiti, ukloniti žilice i iseći na kockice približno jednake veličine.
2. Crni i beli luk očistiti i sitno iseckati.
3. Na malo ugrejanog ulja propržiti crni i beli luk, toliko da omekša i promeni boju, uz dolivanje tople vode po potebi.
4. U kašastu smesu dodati meso, suve šljive, lovor i začine. Meso propržiti da promeni boju i nastaviti sa dinstanjem uz dodavanje tečnosti po potrebi, sve dok meso ne omekša
5. Zatim, dodati usitnjen pelat i sve preliti vodom toliko da meso ogrezne. Nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi dok se meso ne raskuva.
6. U malo vode rastvoriti gustin i u tankom mlazu sipati u gulaš. Promešati i sačekati da se smesa sjedini (ne treba da bude vodenasto).
7. Gulaš poslužiti uz testeninu kuvanu u slanoj vodi, dodatno začiniti prema ukusu i posuti seckanim peršunom.