Jednostavni sirup od jagoda
Jagode se mogu zamrznuti i u sirupu. Tako zamrznute jagode sačuvaju svoj oblik, boju i ukus. Sirup pripremiti na sledeći način: 1 šolju šećera otopi u 4 šolje vode. Očišćene jagode staviti u plastičnu posudu za zamrzavanje, preliti hladnim sirupom i staviti u zamrzivač. Dan ranije izvaditi ih iz zamrzivača i ostaviti u frižideru da se otope preko noći.
Tako konzervirane jagode odličan su desert, mogu se koristiti za kolače ili vožne jogurte.
U sirup se može dodati i vanila, cimet ili kora od narandže za dodatnu aromu.
“Dehidrirane” jagode
Sušenje namirnica u nutritivnom smislu vrlo je prihvatljivo jer ne narušava prirodne karakteristike, a nije ni komplikovano.
Oprane jagode narezati na listiće i staviti da se suše (može i u rernu na najnižoj temperaturi oko 3 sata). Jagode zatvoriti u staklenku i ako su dobro osušene mogu trajati otprilike mesec dana.