Džem od jagoda
Jagode su izuzetno prikladne za pripremu džemova.
Kilogram jagoda posuti sa 700g šećera i sokom od jednog limuna i ostaviti preko noći u frižideru. Jagode procediti, a dobijenu tečnost staviti u veliki lonac da se otprilike sat vremena, dok se ne zgusne. Usuti jagode i kuvati nakon što provri još 15 minuta zajedno sa 10 naseckanih svežih listića mente i 10 izmrvljenih zrna bibera.
Džem sipati u zagrejane tegle.
Voćne kore
Voćne kore (tkz. dehidriranivoćni pire) napravite na sledeći način: izmiksati jagode i pomešati sa šećerom (u količini po želji) i sa začinima po želji (limunova kora, vanilin šećer…). Zatim smesu izliti na papir za pečenje u vrlo tankom sloju (svega nekoliko milimetara) i sušiti kao “dehidrirane” jagode. Kore su gotove kada su potpuno suve odnosno ne lepe se na dodir.
Odložiti ih urolane zajedno s papirom u frižider, mogu stajati i po nekoliko meseci.
Izvor: gastro.hr