Start Vaši recepti Kada probate ovo poželećete da ukus traje zauvek – svinjski file u...

    Kada probate ovo poželećete da ukus traje zauvek – svinjski file u sosu od čokolade i kafe

    Recept Danute Šereš iz Budisave

    file

    • 80 min
    • 4 osobe
    • Lako

    Sastojci:

    2 x 300 g svinjskog filea
    2 kašike krupno mlevenog bibera
    5 glavica crnog luka
    5 krompira
    malo ulja
    Sos
    3 kašike pekmeza od šljiva
    3 kašike kuvane crne kafe
    200 ml crvenog vina
    50 g putera
    50 g čokolade
    ½ kašičice cimeta
    1 grančica ruzmarina

    Priprema:

    1. Meso oprati hladnom vodom, obrisati i uvaljati u biber.
    2. U tiganj sipati ulje, pa kad se zagreje, ispeći filé sa svih strana.
    3. Pleh obložiti pek-papirom, poređati filé i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 10 minuta.
    4. Za to vreme luk oprati sa ljuskom i kratko ispržiti.
    5. Krompir takođe oprati, pa zajedno sa lukom poređati u manji pleh i peći na 180°C 20 minuta.
    Sos
    1. U šerpu staviti pekmez, dodati malo vode i ostaviti da provri.
    2. Zatim naliti vinom i ubaciti ruzmarin. Kuvati na umerenoj temperaturi dok vino ne ispari.
    3. Potom dodati kafu, puter i cimet. Kuvati uz stalno mešanje dok se sos ne zgusne.
    4. Nakon toga isključiti ringlu, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi.
    Finalni postupak
    1. Pečene filé iseći i poslužiti uz sos i prilog od pečenog luka i krompira.

    Preporučujemo i recept za krmenadle u sosu od jabuka.