Sastojci:
2 x 300 g svinjskog filea
2 kašike krupno mlevenog bibera
5 glavica crnog luka
5 krompira
malo ulja
Sos
3 kašike pekmeza od šljiva
3 kašike kuvane crne kafe
200 ml crvenog vina
50 g putera
50 g čokolade
½ kašičice cimeta
1 grančica ruzmarina
Priprema:
1. Meso oprati hladnom vodom, obrisati i uvaljati u biber.
2. U tiganj sipati ulje, pa kad se zagreje, ispeći filé sa svih strana.
3. Pleh obložiti pek-papirom, poređati filé i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 10 minuta.
4. Za to vreme luk oprati sa ljuskom i kratko ispržiti.
5. Krompir takođe oprati, pa zajedno sa lukom poređati u manji pleh i peći na 180°C 20 minuta.
Sos
1. U šerpu staviti pekmez, dodati malo vode i ostaviti da provri.
2. Zatim naliti vinom i ubaciti ruzmarin. Kuvati na umerenoj temperaturi dok vino ne ispari.
3. Potom dodati kafu, puter i cimet. Kuvati uz stalno mešanje dok se sos ne zgusne.
4. Nakon toga isključiti ringlu, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi.
Finalni postupak
1. Pečene filé iseći i poslužiti uz sos i prilog od pečenog luka i krompira.