Ukusan sušeni paradajz, uz malo truda i puno sunca, možete napraviti sami.
Za početak, proverite prognozu, jer je potrebno da se zaređaju tri do četiri sunčana dana za redom.
Šta je potrebno od sastojaka?
Od sastojaka vam treba oko 3 kg paradajza sorte šljivarica, nekoliko gajbi za voće (koje će vam pokloniti ljubazni prodavači voća i povrća).
Trebaće vam i jedna litra maslinovog ulja, nekoliko čenova belog luka, nekoliko listova bosiljka, malo ruzmarina, bibera i soli.
Kako ga pripremiti za sušenje?
Paradajz prepoloviti i očistiti ih koštica, te položiti na dno gajbe sa korom prema dole. Slažite ih samo u jednom sloju.
Malo ih posolite i pobiberite, pospite ruzmarinom i stavite na sunce. Na kraju dana, kutije unesite u zatvoreni prostor, a ujutro ih opet iznesite na sunce. Nakon tri dana sunčanja paradajz će potamneti i smežurati se. Tada koru ogulite i dobićete najukusniji proizvod od paradajza.
Finalni postupak
Oguljeni paradajz potopiti u maslinovo ulje koje ste sipali u sterilizirane tegle, dodajte malo bibera u zrnu, nekoliko čena belog luka i nekoliko listova bosiljka. Ovako pripremljeni paradajz sjajan je dodatak sendvičima, kanapeima, umaku za testenine, a možete ih poslužiti i uz sir i fini domaći hleb ili pogaču.
Oduševićete i ukućane i goste!
Izvor: gastro.hr
Uživajte!
D.S.