Start Trikovi i saveti Kako da vam testo uvek uspe + recept

    Kako da vam testo uvek uspe + recept

    Foto: Guliver/Thinkstock
    Foto: Guliver/Thinkstock
    Elementarno u pripremi kiselih testa jeste da:
    – svi sastojci moraju biti sobne temperature,
    – preporučljivo je koristiti pekarski, svež kvasac,
    – kvasac nikada ne treba potopiti u vruću vodu ili mleko jer se tako ubijaju gljivice i testo neće narasti,
    – u kvasac sa vodom dodati malo šećera i brašna i uvek ostaviti na toplom mestu,
    – brašno uvek prosejati jer se na taj način postiže lepša, vazdušasta struktura.
    Osim gore nabrojanih činilaca, za odlično kiselo testo preporučljivo je koristiti 30% oštrog brašna i 70% mekog pšeničnog brašna; testo uvek mesiti ujednačenim pokretima i u istom smeru; umešeno testo nikada ne ostavljati u hladnoj prostoriji ili na promaji; nakon narastanja uvek premesiti testo.
    Za pečenje kiselog testa (hleba) preporučljivo je koristiti kalupe ili emajlirane tepsije a izbegavati vatrostalne i silikonske posude.
    Kiselo testo nikada ne treba peći na visokoj temperaturi već u rasponu između 180-200°C. Najbitnije je da rerna bude dobro zagrejana u momentu kada se testo stavi na pečenje, a zatim se temperatura postepeno smanjuje.
    Pečeno testo izvaditi iz posude u kojoj se peklo i ostaviti na rešetkastoj podlozi da se ohladi.

    Recept za pravi domaći hleb pogledajte na sledećoj strani…