Sastojci:
520 g brašna
10 g soli
400 ml tople vode
12-15 g svežeg kvasca
10 g šećera
15 ml ulja
Priprema:
1. U 250 ml tople vode dodati kvasac i šećer, pomešati i ostaviti da kvasac zapeni.
2. U vanglicu dodati prosejano 500 g brašna i so, pa promešati sastojke. U tako pripremljenu mešavinu dodati pripremljen kvasac i u par pokreta sjediniti masu, koliko dozvoli. Zatim, dodati ostatak tople vode i zamesiti testo velikim pokretima tj. smesu zahvatati do dna posude i podizati je ka sebi što je više moguće.
3. Ukloniti višak testa sa šake i prstiju, navlažiti šaku (kako se dalje masa ne bi lepila) i oblikovati jufku.
4. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti da naraste tj. da duplira volumen.
5. Nakon toga, na blago pobrašnjavljenu površinu (15 g brašna) preručiti testo, zahvatajući jufku samo sa jedne strane dok se ostatak slobodno preliva na radnu površinu.
6. Ostatkom brašna posuti preručeno testo i iz 4-5 pokreta zamesiti i oblikovati jufku.
7. Pripemljeno testo odmah staviti u blago pouljenu tepsiju, pokriti pamučnom krpom i ostaviti da naraste.
8. Za to vreme ugrejati pećnicu na 220°C.
9. Naraslo testo, po površini, zarezati nožem na par mesta i staviti da se peče. Nakon dvadeset minuta pečenja smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti sa pečenjem još 20 minuta, sve dok hleb ne poprimi finu braonzlatnu boju sa svih strana.
10. Ispečen hleb izvaditi iz tepsije i ostaviti da se prohladi na rešetkastoj površini za hlađenje.