Salate su među najomiljenijim obrocima jer su zdrave, hranjive i lako ih je pripremiti. Ipak, jeste li sigurni da ih znate pravilno napraviti?
Za mnoge salate su sjajno rešenje za brz i zdrav obrok. Dovoljno je ubaciti izrezano povrće i začiniti. Reklo bi se da ne možemo pogrešiti, ali da li je zaista tako?
Za pripremu salate nećete potrošiti mnogo vremena, ali možda ćete napraviti nekoliko grešaka kojih niste ni svesni.
Previše umaka
Ukoliko salatu ‘utopite’ u previše umaka, rezultat vam se sigurno neće svideti. Nije nimalo ukusno kad su listovi zelene salate obilato natopljeni sirćem ili uljem.
Ravnomerno ulivajte umak u salatu, nemojte odmah preliti celom količinom.
Nedovoljno osušena zelena salata
Kako bi salata bolje prihvatila umak, listove zelene salate prvo dobro oprati i temeljno osušiti. Ukoliko listovi nisu dobro osušeni, umak se neće zadržati na salati.
Zaboravljate začine
Ako omiljenu piletinu začinite pre kuvanja, morate i salatu jer će biti puno ukusnija. Ali, naravno, budite umereni.
Grešite u koracima
Ponekad je najbolje neke teže sastojke, poput oraha, semenki, paradajza, graška itd., dodati na samom kraju kako bi se zadržali na vrhu. Tako će se salata ravnomernije podeliti.
Posluživanje
Ako vam se čini da vaš omiljeni umak “padne” na dno posude za salatu, možda je bolja ideja servirati je na tanjuru.
Izvor: tportal.hr