Jednostavan i vrlo praktičan način za ukrašavanje uskršnjih jaje jeste izbeljivanje. Proces uopšte nije zahtevan tj. komplikovan, a sve što je potrebno jesu alkoholno sirće, sunđer, jaja i strpljenje…
Sastojci:
250 ml alkoholnog sirćeta
jaja
sunđer
voda
Postupak:
1. Jaja obrisati od nečistoća.
2. U dublju činiju ili čašu, pogodnu za ovaj postupak, sipati sirće i u to položiti jaje (može se koristiti i malo veća posuda, za 3-4 jajeta, tada sipati više sirćeta, da prekrije jaja u potpunosti). Potopljeno jaje ostaviti da miruje oko 5-6 minuta.
3. Zatim, izvaditi jaje i grubom stranom sunđera za pranje posuđa pažljivo ukloniti slojeve boje.
4. Postupak ponoviti još par puta, u zavisnosti od pigmentacije jajeta i beline koja se želi postići.
5. Jaja pažljivo isprati vodom i skuvati ili obojiti u željenu boju.