Potrebni su nam ulje i voda koji čine temelj ove namirnice i bez njih nije moguće napraviti margarin.
Budući da se ulje i voda ne mogu povezati, potreban je emulgator, a najčešće se koristi lecitin (iz žumanceta). Limunska kiselina ili limunov sok sastojak je koji margarin čini svežim. Margarini se mogu obogaćivati i drugim sastojcima poput semenki, začina ili aroma, sve zavisi od toga kakav ukus želite.
Trebalo bi imati u vidu i to da vrsta ulja koju koristimo takođe utiče na aromu margarina.
Za pripremu domaćeg margarina potrebni su sledeći sastojci:
– 1⁄2 šolje mleka/vode
– 1 šolja ulja (suncokretovo ili mešavina maslinovog i suncokretovog)
ili 1⁄2 šolje ulja i 1⁄2 šolje kokosove masti
– 1 kašikica lecitina (tečnog) ili žumance
– 1 kašikica limunovog soka
– pola kašičice soli
Priprema:
Zagrejati vodu ili mleko, u posudu uliti ulje u kojem je prethodno otopljen lecitin ili žumance i mutiti na najvećoj brzini. Dodavati mleko/vodu i mutiti još 2 minute dok se sastojci ne povežu. Dodati limunov sok i so te lagano mutiti dok se margarin ne zgusne.
Savet plus: ukoliko želite da margarin bude drugačiji i aromatičan dodati malo čilija u prahu ili upotrebiti dimnjenu so. Za slatkast ukusa dodati mešavinu cimeta i šećera.
Margarin prebaciti u staklenu posudu i čuvati u frižideru. Ne bi trebalo da stoji duže od 2-3 dana.
Izvor: gastro.hr
Foto: FreeDigitalPhoto