Sastojci:
250 g oštrog brašna
(tip 400 za kolače)
20 g gustina
400 ml vode
100 ml ulja
1 kašičica šećera
prstohvat soli
4 jajeta
1 l ulja za prženje
Sirup
1 kg šećera
700 ml vode
½ limuna
Priprema:
Sirup
1. Šećer i vodu sipati u odgovarajuću šerpu pa mešati sve dok se kristali šećera ne rastope.
2. Staviti da se kuva, pa kada provri dodati kriške limuna i kuvati 7-8 minuta.
3. Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi (najbolje preko noći).
Testo
1. U šerpu sipati vodu, ulje, šećer i so. Staviti da se kuva pa kada provri ostaviti oko minut da vri.
2. Skloniti sa strane i dodati brašno i gustim. Sve promešati da se sastojci dobro povežu i dobije čvrsta smesa.
3. Testo vratiti na toplu ringlu i uz stalno mešanje još malo kuvati testo dok se po dnu šerpe ne uhvati beli trag.
4. Presuti testo u drugu posudu i ostaviti da se ohadi.
5. U mlako testo dodavati jedno po jedno jaje i sjediniti masu.
6. Pripremljenim testom napuniti špric za tulumbe.
Finalni postupak
1. Ulje sipati u dve manje šerpe (po 500 ml u svaku), pa umereno ugrejati ulje u jednoj šerpi.
2. U toplo ulje istiskivati testo dužine do 5 cm i makazama prerezati. Voditi računa da tulumbe imaju dovoljno prostora, da se ne sudaraju.
3. Pržiti ih na umerenoj temperaturi da se okrenu na drugu stranu i poprime tamnozlatnu boju.
4. Pržene tulumbe izvadi rupičastom kašikom i ostaviti da se prohlade. Kada je jedna tura tulumbi ispržena, zameniti šerpe i sačekati da se ulje lagano ugreje. Postupak ponavljati prilikom prženja nove ture tulumbi jer je bitno da se testo ne stavlja u previše toplo ulje.
5. Sirup presuti u širu i pliću posudu pa dodati mlake tulumbe.
6. Posudu prekriti i ostaviti na hladnom, da se tulumbe dobro ohlade i upiju sirup.
Savet: Za hrskave a sočne tulumbe neophodno je oštro brašno, mlako ulje, hladan sirup i mlake tulumbe (ili hladne tulumbe i tek mlak sirup).