Sastojci:
1.5 l domaćeg (kravljeg/ovčijeg) mleka
130 g kisele pavlake (20% m.m.)
Priprema:
1. Mleko usuti u širu i pliću šerpu pa kuvati na srednjoj temperaturi (postepeno zagrevati).
2. Kada provri, skloniti sa vatre, pokriti platnenom krpom i ostaviti da se prohladi (toliko da se može držati prst u mleku desetak sekundi).
3. Nakon toga kiselu pavlaku pomešati sa mlekom (od ukupne količine kuvanog mleka uzeti za kutlaču) tako da ne bude grudvica i da smesa bude tečna (nikako teška i gusta).
4. U mleko usuti (sipajući u tankom mlazu) pripremljenu pavlaku, mešajući do dna posude sve vreme.
5. Tako pripremljeno mleko sipati u staklene ili glinene posude, poklopiti i ostaviti na toplom mestu (uvijeno u ćebe, zimsku jaknu, frotir) preko noći do 24h.
6. Nakon toga kiselo mleko skloniti u frižider i koristiti po potrebi.