Domaće knedle supi daju poseban ukus, a obroku svečaniji ton.
Za pripremu osnovnih griz knedli potrebno je:
2 jajeta, oko 60 grama griza, kašičica ulja i malo soli, po želji.
Posebno penasto umutiti belanca, a u drugoj posudi pomešati griz sa žumancima i uljem. Zatim, belanca postepeno dodavati smesi sa grizom i dobro sjediniti. Pripremljenu smesu ostaviti 5-10 minuta da griz malo nabubri. Zatim, kašičicom (umočenom u toplu supu kako se smesa ne bi lepila) vaditi knedle i spuštati u proceđenu supu koja umereno vri. Supu kuvati dok knedle ne omekšaju.
Pored osnovih, možete pripremiti supu s neobičnijim knedlama.
Knedle u boji –Ukoliko prilikom pripreme knedli od griza, dodate paradajz-pire dobićete i drugačju aromu i lepšu boju. Možete dodati i usitnjen spanać – knedle će dobiti divnu zelenu boju i lepši i bogatiji ukus.
Knedle sa začinskim biljem –Sitno naseckano začinkso bilje obogatiće kako izgled tako i ukus knedli. I što je najbolje, svaki put možete da isprobate neko drugo bilje – bosiljak, peršun, nana, korijander, mirođija…
Knedle sa sirom –Parmezan ima veoma specifičnu aromu, pa će vaše knedle biti daleko ukusnije od običnih griz knedli.
Knedle sa šunkom –Pogodne su za situacije kada želite da obogatite supu od povrća.