Sastojci:
4 kg somborke
1 ½ kg kisele pavlake
2 kg punomasnog sira
so
Presolac
4 l punomasnog mleka
1 kg soli
Priprema:
1. Paprike očistiti od semena i drški pa oprati. Papriku blago zaseći na dnu, posoliti sa svih strana i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
2. U mleko dodati so i sačekati da provri. Skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
3. Pavlaku dobro sjediniti sa sirom.
4. Paprike ocediti od tečnosti koju su pustile pa ih puniti pripremljenim filom.
5. Na dno kofe naneti malo fila pa složiti paprike.
6. Poređane paprike preliti ohlađenim presolcem i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 48 h.
7. Tokom stajanja na sobnoj temperaturi redovno uklanjati tečnost sa vrha.
8. Zatim, kofu dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mestu (frižider) do 3-4 meseca.
Savet: Za pripremu ovih paprika neophodno je koristiti zdrave plodove koji nisu tretirani ili koji su minimalno tretirani. Redovno prazniti tečnost iz kofice koja će se tokom zrenja stvarati.