Humus je popularno jelo koje potiče sa Bliskog istoka. To je namaz, umak ili pasta napravljena od leblebije i tahinija i obično se jede uz pita hleb, tortilje i slično, najčešće za doručak.
Tekstura mu je slična puteru od kikirikija, a njegova popularnost ne proističe samo iz ukusa, već i iz velike hranljive vrednosti.
Leblebije sadrže puno proteina, a tahini je pasta od susama. Ima jak ukus, što je razlog zašto većina ljudi koristi ovaj sastojak vrlo štedljivo. Ostali sastojci humusa su sok od limuna, so, svež beli luk i maslinovo ulje. Začini se dodaju po ukusu.
Sastojci:
– 200 g sirovih leblebija
– 60 g tahini paste (pasta od susama)
– 2 čena belog luka
– sok od pola limuna
– 1 kašičica soli
– 30 g senfa
– prstohvat karija
– 1 cm svežeg đumbira
– 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. Leblebije obariti u vodi da bi omekšale, potom ih procediti, a tečnost od kuvanja sačuvati.
2. Obarene leblebije izmiksati u blenderu zajedno sa rendanim belim lukom i đumbirom. Tokom miksanja postepeno dolivati tečnost od kuvanja prema potrebi dok se ne dobije gusta kremasta pasta. Dobijenu pastu ispasirati kroz cetku.
3. U pastu dodati tahini, sok od limuna, so, kari i maslinovo ulje, pa dobro izmešati. Ostaviti u frižideru da se rashladi, a zatim poslužiti kao namaz na tostu.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net