Sastojci:
za testo
– 1 kg mekog brašna
– 2 jajeta
– 1 šolja mlakog mleka
– 1 kašika šećera
– 1 kockica svežeg kvasca
– 2 kašičice soli
– 1,5 šolja (za belu kafu) ulja
– 250 g margarina
za nadev
– oko 300 g tvrdog sira
– 2 belanceta
– 1 jaje
– origano
– po ukusu
za premaz
– 200 g margarina
– 2 žumanceta
za posipanje
– kim ili susam
Priprema
1. U malo mleka razmrviti kvasac sa kašikom šećera i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu pripremljenog brašna sa preostalim mlekom, dodati so i ulje.
3. Ubaciti nadošli kvasac i postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne umesi glatko testo. Ostaviti ga da nadođe.
4. Nadošlo testo podeliti na dva dela, a zatim od svakog napraviti po 8 loptica. Svaku lopticu razviti.
5. Prvih osam loptica razviti u krug, svaku premazati margarinom, osim poslednje – nju premazati uljem. Poređati ih jednu preko druge.
6. Postupak ponoviti sa preostalih 8 loptica.
7. Na pobrašnjenu radnu površinu poređati naređane loptice tako da zadnja koja je namazana uljem bude položena na brašno. Zatim ih ponovo razviti i ostaviti da malo odstoje.
8. Potom iseći svaku na po 16 trouglića i premazati otopljenim margarinom.
9. Za prvi fil pomešati ulupana belanca sa rendanim tvrdim sirom.
10. Za drugi fil ulupati jaje i pomešati ga sa malo origana i sitno seckanom šunkom.
11. Filovati kiflice, uviti ih, premazati margarinom i posuti semenkama.
12. Peći na 200 stepeni dok ne porumene.
Uživajte!
D.S.