Lekovita svojstva
-Sprečavanje konstipacije
-Obezbeđenje pravilnih funkcija organa za varenje
-Smanjenje opasnosti od raka debelog creva
Proklijala pšenica – hrana za jačanje organizma
Veoma često iscrpljene osobe nabavljaju razne preparate za jačanje koji mnogo koštaju, ne znajući da postoje i jeftini izvori. Jedan od tih izvora je i proklijala pšenica — jako sredstvo za jačanje, koje popravlja krv i mršavim i slabim osobama pomaže da postignu željenu telesnu težinu i kondiciju. Uz proklijalu pšenicu dobro je jesti šargarepu ili piti sveže isceđeni sok od nje. U vreme grožđa dobro je držati i grožđanu kuru koja sa puno grožđa i grožđanog soka jača organizam.
Proklijala pšenica u stanju klijanja obezbeđuje organizmu ono što daju skupi lekoviti preparati. Ona se dobija na jednostavan način: mokru krpu preklopiti i staviti na tanjir, a na nju pšenicu. Tanjir držati na toplom, a krpa da bude stalno dovoljno vlažna. Pod tim uslovima pšenica proklija za 2-3 dana i kada klice dostignu dužinu od oko 1 cm, najbogatije su vitaminima B, E, a sadrže i dosta gvožđa, kalcijuma, fosfora i magnezijuma.
Klijanje pšenice se može obaviti i ovako: na tanjir staviti vlažan ubrus papir, na njega prethodno opranu pšenicu, a zatim je poklopiti drugim tanjirom i držati na toplom, uz stalnu kontrolu vlažnosti papira.
Pšenične klice treba jesti sveže, kako bi bile dobro sredstvo za jačanje, jer se zagrevanjem neki korisni sastojci uništavaju. Kašika proklijalog zrnevlja može ujutru da se doda obroku od mleka sa pahuljicama od žitarica i sa voćem. U toku dana sveže žitne klice mogu se dodavati i raznim salatama: lisnata, salata od paradajza, od presne šargarepe, celera, cvekle i drugo. Ovakve salate treba preliti maslinovim uljem, jabukovim sirćetom i dodati seckani beli luk.