Koliko puta ste pokušali da napravite pljeskavicu ali se meso raspadalo iako ste od mesara tražili da vam odabere najbolje meso za pripremu pljeskavica i ćevapa? Od sada budite bez brige jer će meso pripremljeno po ovim uputima uvek biti odlično!
Sastojci:
2 kg junetine
½ kg svinjetine
40 g soli
9 g praška za pecivo
100 ml kisele vode
Priprema:
1. Juneće meso (vrat, plećka, trbušina, but) i svinjetinu (krtinaste delove), masnoće do 20%, iseći na kockice, posoliti i ostaviti u frižideru 24 časa.
2. Meso ocediti od vode i samleti na sitnoj presi za mlevenje, pa ostaviti da odstoji još 12 sati.
3. Nakon toga, meso je potrebno još jednom samleti, dodati prašak za pecivo, kiselu vodu i mesiti rukama minimum pet minuta (ako je veća količina u pitanju i duže).
4. Zatim, za pripremu pljeskavica dodati biber, ljutu papriku i 100 g sitno seckanog crnog luka na 400 g mesne mase, te pomešati.
5. Dobro izrađeno meso formirati u oblik pljeskavice pomoću nauljenih prstiju (nikako dlanovima).
6. Pripremljene pljeskavice odmah staviti na umereno ugrejan roštilj i peći sa obe strane sve dok se meso potpuno ne odlepi sa rešetki.
7. Poslužiti u lepinji ili uz prilog po želji.