Sastojci:
1 kg junećih kostiju
(sa srži – bela, crvena)
½ kg junećih kostiju
(sa malo mesa)
2 veće glavice crnog luka
2 veće šargarepe
½ korena celera
3-4 paškanata
2 kašike jabukovog sirćeta
2-3 lista lovora
½ kesice bibera u zrnu
1 kašika šećera
so, suvi začin
±7 l vode
Priprema:
1. Crni luk očistiti koliko je neophodno (spoljni omotač, koren) i preseći na pola. Šargarepu i paškanat očistiti i prepoloviti. Koren celera očistiti.
2. Dublju posudu pogodnu za kuvanje supe dobro ugrejati.
3. Na dno staviti crni luk (presečenom stranom ka dnu posude) i sačekati da fino zamiriše i prepeče se.
4. Skloniti sa ringle, pa u vruć lonac dodati ostatak povrća, juneće kosti, lovor, biber i šećer. Sve preliti toplom vodom da ogrezne i nastaviti kuvanje na što je moguće nižoj temperaturi.
5. Kada supa počne da peni ne treba skidati penu s vrha, već samo voditi računa da ne pokipi, pa dodati jabukovo sirće.
6. Krčkati na laganoj vatri oko 10 sati, uz redovno dolivanje tople vode. (Ukoliko imate ekspres lonac za kuvanje ovo će ići mnogo brže i u tom slučaju sve sastojke kuvati zajedno 3-4 sata uz manje tečnosti, samo koliko da prekrije sve sastojke.)
7. Zatim, supu procediti i po potrebi razrediti (ovo je više kao koncentrat), dodati so i suvi začin prema ukusu pa sačekati da provri. U supu se mogu dodati i rezanci za supu, ukoliko je po volji.
8. Poslužiti toplo uz dekoraciju po želji.