Vreme je da začinsko bilje sa terase ili iz bašte preselite u kuhinju: u tegle, zamrzivače, kutije…
Začinsko bilje koje ste togom leta gajili u saksijama, sada možete da osušite ili zamrznete i tako ga imate na raspolaganju čitave zime.
Berite bilje kada je sunčan dan, ne rano ujutru, da ne bi bilo vlažno od rose. Beru se najlepši listovi. Grančice se vežu u buketiće i okače naopako da vise na promaji ili mestu gde struji vazduh. Ne ostavljaju se na suncu, začine mora da osuši vazduh.
Bosiljak se suši na promaji, ali može i da se doda u sirće, kome će dati poseban šmek. Može se osušiti i u rerni, tako što se razdvojeni snopovi stave na tanjir.
Lovorove listove treba odvojeno sušiti, a najbolje je suve staviti u papirnatu kesu. Odlično se suši u rerni, na najnižoj temperaturi. Stavlja se u već blago ugrejanu rernu.
Vlašac je najbolje sitno iseckati i zamrznuti u posudi za led, pa vaditi kockice prema potrebi. Može se i osušiti, ali će tako imati blaži miris i ukus, piše “Život plus”.
Peršun je najbolje sušiti u buketiću na promaji.
Nana neće izgubiti miris i ukus ako se suši u rerni ili mikrotalasnoj peći (oko dva minuta).
Ruzmarin se suši u buketiću, kao i majoran i limunska trava.
Origano se može sušiti na sve načine.
Majčinu dušicu je najbolje sušiti u buketiću, a je odlično i ukoliko se stavi u maslinovo ulje kome daje poseban ukus.
Mirođiju je najbolje zamrznuti, jer je najzgodnije vaditi kockice i stavljati u sos i ostala jela.