Start Deserti Torte Kanadska torta

Kanadska torta

kSastojci:

Za kore:
– 18 belanaca
– 30 kašika šecera
– 18 kašika mlevenih oraha
– 6 kašika prezli
– 6 kašika brašna
– 150 g seckanih lešnika

Za fil:
– 18 žumanaca
– 15 kašika šecera
– 7 kašika oštrog brašna
– 6 kašika gustina
– 1 l mleka
– 250 g ”classic” margarina
– 250 g šecera u prahu
– 100 g čokolade

Priprema:

Kore:
1. Ulupati 6 belanaca u čvrst šam postepeno dodajući 10 kašika šecera.
2. Potom umešati 6 kašika mlevenih oraha i po 2 kašike prezli i brašna. Sve lepo sjediniti.
3. Po dnu četvrtastog pleha ili kalupa za pečenje obloženog pek-papirom posuti 50 g seckanih lešnika, pa preko njih uliti pripremljenu smesu.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 20-30 minuta.
5. Od preostalog materijala na isti nacin ispeći još dve kore.

Fil:
1. Žumanca penasto ulupati sa šecerom, pa umešati oštro brašno i gustin. Sve malo razrediti sa 100 ml mleka. Lepo sjediniti da nema grudvica.
2. Preostalo mleko ostaviti da provri. Potom ukuvati smesu od žumanaca i neprekidno mešati oko 20 minuta dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin ulupati sa šecerom u prahu, pa ga kašiku po kašiku dodavati u ohlađen fil. Izmiksati da se dobije fin krem. Odvojiti 2/3 krema i dodati otopljenu čokoladu. Preostali krem ostaje žut.

Finalni postupak:
1. Tortu filovati na sledeci nacin: kora, crni fil, kora, žuti fil, kora, crni fil.
2. Ukrasiti po želji.

Recept Katarine Savić iz Prokuplja
Arhiva: Torte i kolači