Start Deserti Kolači Karamel kolač sa bananama

Karamel kolač sa bananama

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
Sastojci:
Za koru:
2 banane
4 jajeta
180 g mekog brašna
1 dl ulja
10 g cimeta
1 prašak za pecivo
4 kašike šećera

Za fil:
300 g šećera
2 dl slatke pavlake
150 g margarina
200 g šlaga
2,5 dl mleka
4 banane

Za dekoraciju:
100 g čokolade

Priprema:
Kora:
1. Penasto umutiti jaja i šećer. Potom dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo te sve zajedno umutiti mikserom.
2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom, poslagati po dnu kolutove banana, ostavljajući razmake između njih. Preliti ih pripremljenom smesom za koru i peći na 180ºC dok ne porumeni.

Fil:
1. U šerpu sipati 300 g šećera i zagrevati na umerenoj temperaturi, dok se ne karamelizuje. Potom dodati toplu slatku pavlaku i nastaviti sa kuvanjem mešajući, dok karamel ne dobije potrebnu gustinu. Skloniti sa ringle pa u topao fil dodati margarin. Promešati i ostaviti da se ohladi.
2. Umutiti šlag sa mlekom, a zatim dodati polovinu fila od karamele i promešati.

Finalni postupak:
Pečenu koru premazati filom od karamela i šlaga, poslagati kolutove banana i premazati preostalim karamel filom. Odgore posuti rendanom čokoladom.