Reč “kari” možda potiče iz Indije, ali je ovaj začin ustvari britanski proizvod, nastao u vreme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Kari u sebi može sadržati od pet do 30 različitih začina.
U originalnom sastavu, kari čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Zavisno od vaših želja, u ovaj popularni začin možete dodati raznovrsne sastojke kao što su beli luk, đumbir, čili, komorača, gorušica, muskatni oraščić, cimet, crveni i crni biber, klinčić i kardamom.
Osim kao dodatak jelima, kari se koristi i u tradicionalnoj indijskoj medicini, za poboljšanje probave, kod bolesti creva, za zdravlje jetre i kod drugih poteškoća u vezi sa probavom.
Najdelotvorniji i najvredniji začini su kurkuma, kim i đumbir. Kurkuma deluje protivupalno, kao antioksidans, kim podstiče probavne procese i ublažava grčeve, dok đumbir svoju učinkovitost pokazuje kod oporavka nakon operacije.
Naša preporuka: Piletina u kari sosu
Tekst: Life Content
Izvor: Wish.hr