Jedan od omiljenih začina u azijskoj kuhinji, kari postaje sve češći sastojak i mnogih jela kod nas. Karakterističnog ukusa, nastao mešavinom preko 10 začina, kari je i lek.
Ovaj začin najčešće povezujemo sa azijskom ili kineskom kuhinjom, međutim kari je začin svetskih razmera, pa ćete skoro u svakom kutku sveta pronaći neko jela sa njim. Najčešće su to sosovi u kojima se priprema meso ili povrće začinjeno karijem.
Kari je, ustvari, mešavine više od 10 začina, pa se može kupiti i u različitim jačinama, blag, ljut i veoma ljut. Zbog toga što sadrži različite biljke, pozitivno utiče na različite bolesti.
Kao i svi drugi začini jačeg ukusa, pobošljava varenje hrane, a pobošljava i cirkulaciju, jača imunitet, ublažava bol. Posebno se ističe njegov značaj u zaštiti moždanih ćelija, a mnogi lekari tvrde i da uništava ćelije raka.
Interesantna činjenica je da u Indiji postoji mnogo manji broj osoba obolelih od Alchajmerove bolesti, a tamo se kari jede svakodnevno.
Ukoliko još uvek niste probali neko jelo sa karijem, obavezno ovaj začin ubacite u neki od svojih recepata. Većina obožava piletinu u kari sosu ili pirinač sa karijem. Nakon osnovih recepata, kari dodajte i u neko tradicionalno jelo.
Autor: Life Content
Foto: Pinterest