Priprema:
1. Pomešati margarin, malo soli, 300 g šećera i vanil-šećer, te sve zajedno izmiksati da se dobije penasta smesa. Potom polako dodavati jedno po jedno žumance.
2. Nakon toga pomešati brašno sa cimetom, praškom za pecivo, kakaom i prstohvatom soli, pa lagano umešati u pripremljenu smesu dodavajuci vino.
3. Posebno ulupati belanc a sa 50 g šecera u čvrst šam, te sjediniti sa testom.
4. Na kraju dodati 200 g iseckane cokolade. Testo uliti u podmazan i prezlama posut kalup.
5. Zagrejati rernu na 180 °C i peci kuglof oko 60 minuta.
6. Gotov kolac izvaditi iz rerne i dok je još mlak, prevrnuti ga iz kalupa na tacnu, a potom ga preliti otopljenom preostalom čokoladom i šećerom sa malo ulja.
7. Ceo kuglof posuti seckanim lešnicima.