Sastojci:
– 200 g brašna
– 50 g gustina
– 1 prašak za pecivo
– 180 g šecera
– 100 g rastopljenog ”classic” margarina
– 50 ml mleka
– 3 jajeta
– 80 g mlevenih badema
– rendana korica od 1 limuna
– prstohvat soli
– 3 rendane šargarepe
– šecer u prahu za posipanje
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi penasto ulupati jaja sa šecerom, pa dodati omekšali margarin i mleko, te sve zajedno umutiti.
2. Zatim postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i gustinom. Mešati da se razbiju grudvice.
3. Potom u smesu dodati dobro oprane, oljuštene i narendane šargarepe.
4. Na kraju dodati mlevene bademe, rendanu koricu limuna i prstohvat soli. Sve lepo promešati i sjediniti.
5. Smesu uliti u dobro podmazan okrugli pleh ili u male srcaste modle za kolače.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne počne da se odvaja od ivica posude za pečenje.
7. Gotov kolač ostaviti da se malo prohladi, pa ga po želji posuti šecerom u prahu.
Isprobajte i… Glaziranu šargarepu
Recept Slavke Kovačević iz Valjeva
Arhiva: Torte i kolači