Start Restoranski vodič Katarina Ostojić Kaya: Niko ne ume da napravi đuveč kao moja baka

Katarina Ostojić Kaya: Niko ne ume da napravi đuveč kao moja baka

kaya 2

Pevačica Katarina Ostojić Kaya rođena je 1983. godine u Užicu gde završava osnovnu i nižu muzičku školu dok u Novom Sadu završava gimnaziju. Ova šarmantna Užičanka, muzikom je počela da se bavi još kao trinaestogodišnja devojčica kada je pevala prateće vokale u nekoliko hip-hop bendova. Iako po propozicijama premlada, zahvaljujući svojim prodornim glasom i nenametljivim ponašenjem uspela je da dođe do polufinala prvog pevačkog takmičenja u Srbiji “3K Dur”. Hitovima “Lepa, a sama”, “Promaja” i “Nemoj da me zoveš ljubavi” vinula se u sam vrh domaće pop scene dok joj je učešće u rijalitiji “VIP Veliki brat” samo učvrstilo poziciju na srpskom estradnom nebu. Nedavno je zvanično postala stanovnica Belgije gde živi sa suprugom poznatim di-džejem Džuniorom Džekom i ćerkicom Nikolinom. Ova pevačica koju krasi glas crnačkih muzičkih diva, rado svoje najmilijie počasti nekim ukusnim specijalitetom.

Da li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
– Uvek sam volela da kuvam, ali u poslednjih nekoliko godina više nego ikad, otkrivam nove recepte i rado ih pripremam za svoje ukućane.

Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mala bila izbirljiva?
– Nikada nisam bila preterano izbirljiva, uvek sam volela da jedem, a ono što me podseća na detinjstvo, definitivno su specijaliteti moje bake, kojih ima puno, jedan od njih je đuveč, zato što nikad niko nije umeo da ga napravi kao moja baka.

Omiljeni restoran, preporuka?
– U Beogradu najviše volim restoran “Dijagonala” što zbog čuvenih jagnjećih pitljeva, koje obožavam, što zbog ambijenta koji je po mom ukusu. U Belgiji je to “Belga Queen”.

dijagonala 2

Kad si u inostranstvu u koje restorane ideš i šta jedeš?
– U kom god delu sveta da sam, prvo volim da isprobam njihove specijalitete, tako da obično prvo odlazim u restorane sa nacionalnom kuhinjom.

Da li vodiš računa o ishrani?
– Veliki sam gurman i hedonista, ali u poslednjih godinu dana sam se maksimalno lišila svega što volim, jer sam sebi obećala da ću svoje telo transformisati sad ili nikad, tako da se moja ishrana svela na proteinske šejkove, piletinu, salate i po koju voćku.

Omiljena kuhinja?
– Pored srpske kuhinje i naših specijaliteta kao što su sarma, ćevapi i komplet lepinja iz Užica, najviše volim tai i japansku kuhinju, volim njihove pikantne specijalitete, na primer supa tom kha khai, suši i wakame salata.

Slani ili slatki specijaliteti?
– Generalno više volim slano nego slatko.

Da li postoji nešto što nikada ne bi pojela?
– Postoje neke vrste pihtija koje nikada ne bih probala.

Omiljeni recept: Omiljeno jelo mojih ukućana – Panzerotti

Sastojci:
– 700 gr brašna, svež kvasac, 1 kašičica soli, voda, 2 kašičice maslinovog ulja, 2 konzerve paradajz pelata, 125 gr mocarele, so i ulje za prženje.

Priprema:
– Stavite brašno na radnu dasku i prosejte po krajevima sa  kašičicom soli. Ugrejati vodu (oko 350 ml) tek toliko da postane mlaka. Smrvite kvasac, stavite u šoljicu sa malo mlake vode da se otopi i dobro promešajte.
– U sredini brašna napravite udubljenje, ulijte vodu sa kvascem, dodajte 2 kašikice ulja i ostatak vode. Zamesite  mekano testo koje ćete mesiti oko 15 minuta.
– Kad je testo gotovo oblikujte ga u loptu, stavite ga u lonac, zarežite nožem, poklopite poklopcem i ostavite na toplom mestu da se diže oko dva sata.
– Za nadev izrežite mocarelu na kockice pa ih stavite u cediljku da se polako cede.
– Otvorite konzerve paradajza stavite ih u drugu cediljku, zgnječite i ostavite i njih da se cede dok ne izgube svu tečnost.
– Dignuto testo dobro premesite pa ga podelite na 13 loptica. Stavite ih na radnu dasku i pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da rastu jos pola sata.
– Nakon pola sata razvijte svaku lopticu bez da je premesite i filujte sa malo paradajza i malo mocarele. Dobro pritisnite krajeve prstima da se ne otvore dok ih pržite.
– Pecite ih na visokoj temperature u dubokom ulju.
Prijatno!

Autor: Jasmina Jovičić
Foto: Facebook, Promo