Start Deserti Kolači Keks kolač sa kakaom i limunom

Keks kolač sa kakaom i limunom

keks kolac sa limunom

Sastojci:
– 20 kom. pti ber svetlog keksa
– 20 kom. pti ber keksa sa kakaom

Za krem I:
– 125 g margarina
– 3 kašike kakaoa
– 3 kašike šećera
– 3 kašike brašna
– 3 kašike griza
– 5 dl mleka

Za krem II:
– 125 g margarina
– 3 kašike šećera
– 3 kašike brašna
– 3 kašike griza
– 5 dl mleka
– sok od 1 limuna
– 100 g kandirane kore pomorandže i limuna (mešano)

Za dekoraciju:
– 100 g šlaga
– 1 kesica vanil-šećera
– 2 dl kisele vode

Priprema:

Krem I:
1. Margarin otopiti sa šećerom i kakaom, pa ostaviti da se ohladi, a zatim smesu penasto umutiti.
2. Potom pomešati brašno sa grizom, dodati malo mleka i dobro izmešati.
3. Preostalo mleko staviti da provri, pa ukuvati razmućenu smesu i mešati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi, a zatim je sastaviti sa smesom od margarina i kakaoa.

Krem II:
1. Pomešati griz sa brašnom i malo mleka, a preostalo mleko ostaviti da provri, te ukuvati razmućenu smesu.
2. Mešati dok se ne zgusne, pa ga skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin penasto umutiti sa šećerom. Potom ga sastaviti sa ohlađenim kremom i na kraju dodati limunov sok i kandiranu koru pomorandže i limuna.

Finalni postupak:
1. U manji pleh obložen providnom folijom poređati red kakao keksa, pa ga premazati kremom II.
2. Zatim ponovo poređati red kakao keksa i premazati ga sa 3 kašike krema I. Poređati red svetlog keksa, a potom naneti preostali krem I.
3. Završiti redom svetlog keksa i staviti u frižider da se hladi oko 30 min., a zatim prevrnuti na tacnu i premazati umućenim šlagom sa kiselom vodom i vanil-šećerom.

Recept Iren Kiš iz Bačke Topole.

Arhiva: Pošalji recept