Sastojci:
– 5 dl mlakog mleka
– 2 kašičice soli
– 250 g ulja
– 800 g brašna
– 1 kockica svežeg kvasca
Za fil:
– 500 g višanja
– 6 kašika šećera
– 4 dl vode
– 2 kesice želatina
– 2 vanil-šećera
– 2 smrznute narandže
Priprema:
1. U malo mlakog mleka izmrviti kvasac i ostaviti ga da nadođe.
2. U dublju posudu sipati preostalo mleko, dodati so i nadošli kvasac.
3. Postepeno dodajući brašno ,umesiti glatko testo.
4. Testo podeliti na 4 jufke i razvući oklagijom, pa svaku iseći na 8 trouglova.
Fil:
1. U šerpicu staviti višnje. Dodati šećer, vanil-šećer i narendati koru pomorandže.
2. Preliti vodom i ostaviti da se lagano kuva na umerenoj temperaturi.
3. Posebno rastvoriti želatin prema uputstvu sa kesice, pa kada postane pihtijast, sipati u višnje.
4. Mešati dok se ne dobije gustina džema, pa ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Na svaki trougao staviti po kašičicu fila.
2. Uži deo trougla zaseći na nekoliko mesta a zatim uviti u kiflu.
3. Premazati umućenim jajetom i ostaviti 30 minuta da odstoje.
4. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta ili dok ne porumene.
Recept Vesna Marjanović iz Zaječara.
Arhiva: Pošalji recept
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net