a) prilikom konzumiranja kiselog kupusa izbegavajte dodatne slane namirnice (posebno slana mesa i kobasice) jer je kupus vrlo bogat natrijumom.
b) kiseli kupus nemojte potapati pre pripreme, jer na taj način gubi veliku količinu bioloških svojstava, te ga nemojte kuvati više od 20-tak minuta jer će u protivnom kiseli kupus postati mekan i bez ikakvih hranjivih sastojaka.
c) najbolje je kiseli kupus jesti sirov, kao salatu ili dodatak nekim jelima (npr. krompiru, pirinču, testu i sl.), a dodatkom poprženog susama ili semenki suncokreta ćemo poboljšati i dobiti novi ukus;
d) uz kiseli kupus mogu se dodavati i razni začini a najbolje se slažu: kim, vlašac, cimet, borovac (plod smreke) , lovor;
e) ukoliko je kiseli kupus prekiseo, dodajte sirovi krompir koji će upiti višak kiselosti;
Interesantan je a veoma jednostavan recept tj. salata od 250 g kiselog kupusa (svežeg), 1 jabuka, 2 velike kašike suvog grožđa (ili brusnica), 1 kašičica hladno ceđenog ulja (maslinovog). Izuzetno nutritivno kvalitetna i lekovita salata.
*vitamin U (Faktor protiv čira, Metilmetionin) – Vitamin U je otkriven 1952. godine na osnovu eksperimenta lekara, koji su otkrili lekovito dejstvo soka kupusa pri bolesti čira želudca i dvanaestopalačnog creva, kao i gastritisa. Naziv ovog vitamina je skraćenica od latinske reči “ulcus”, što u prevodu znači čir.