Start Glavna jela Knedle s mesom na podvarku

Knedle s mesom na podvarku

Foto: Elvira Kiš

Priprema: 90 min.

Mrsno jelo

Sastojci:

Za knedle:

* 3 kašike ulja

* 1 glavica crnog luka

* 250 g mlevenog mesa

* 300 g krompira

* 30 g margarina

* 200 g brašna

* 50 g griza

* 2 žumanceta

* biber

* so
Za podvarak:

* 800 g seckanog kiselog kupusa

* 1 glavica crnog luka

* 1 šargarepa

* biber

* mlevena paprika

* ulje

 

Priprema:

Knedle:

1. Crni luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso i udinstati. Začiniti po ukusu i promešati.

2. Krompir oguliti i iseći na kockice te obariti u slanoj vodi. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti i ispasirati, te sjediniti s omekšalim margarinom.
3. Dodati griz, brašno i žumanca, pa umesiti glatko testo.

4. Testo istanjiti oklagijom i modlom za krofne oblikovati krugove. U sredinu svakog kruga naneti kašiku fila od mesa, te rukom oblikovati knedle. Kuvati ih u slanoj ključaloj vodi desetak minuta.

Podvarak:

1. Crni luk očistiti i iseći na kockice a šargarepu oguliti i iseći na tanke kolutove. Povrće propržiti na malo ulja.
2. Dodati oprani kiseli kupus te sve zajedno kratko propržiti. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok kupus ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati biber i mlevenu papriku po ukusu i promešati.

3. Knedle poslužiti s podvarkom.

Recept Elvire Kiš iz Subotice