Sastojci:
12 krupnijih jaja
300 g putera
(200 g za krem i
100 g za glazuru)
150 g mlevenih oraha
150 g mlevenih lešnika
3 kašike brašna
15 kašika šećera za korice
250 g šećera za karamelizovanje
100 g čokolade
2 vanil-šećera
Dekoracija
šlag ili
slatka pavlaka
Priprema:
Korice
1. Umutiti 4 belanca sa 5 kašika šećera u čvrst šam. Dodati zatim 8 kašika mešavine mlevenih oraha i lešnika i 1 kašiku brašna, pa lagano špatulom promešati.
2. Ispeći tako tri korice na 180ºC. Peku se oko 20 minuta u plehu prečnika oko 30x40cm. Obložiti prethodno pleh papirom za pečenje. Čačkalicom proveriti da li su dovoljno pečene.
Krem
1. Umutiti 12 žumanaca sa 12 kašika šećera. Mutiti otprilike minut. Dodati zatim i 12 kašika mleka i 2 vanil-šećera. Promešati.
2. Šerpu u kojoj ćete kuvati krem staviti u jednu veću šerpu u kojoj je sipana voda, tako da dno šerpe sa kremom ne dodiruje površinu vode u donjoj šerpi.
3. Kuvati krem neprestano mešajući žicom, dok ne dobije željenu gustinu, poput gušćeg meda. Skuvani krem skloniti na stranu da se ohladi.
4. Ohlađeni krem sjediniti sa umućenim puterom. Tako pripremljeni krem možete poklopljen odložiti u frižider ili na hladno mesto dok potpuno ne pripremite korice za filovanje.
Karamelizovanje šećera
1. Otopiti 250 g šećera na srednjoj temperaturi, tako da dobijete karamelizovani šećer kao za Doboš tortu.
2. Rasporediti ga ravnomerno kašikom brzo preko sve tri ispečene korice. Radite stvarno brzo jer će se šećer skoro u momentu izlivanja ohladiti i stvrdnuti.
Čokoladni premaz
1. U šerpici, zatim, na niskoj temperaturi, otopiti 100 g putera i 100 g čokolade.
2. Preliti preko šećerne glazure. Ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak
1. Pripremljene korice filovati žutim kremom i ređati tortu.
2. Celu tortu dekorisati šlagom ili otopljenom čokoladom.
3. Torta je lepša ako odstoji jedan dan pre služenja.