Sastojci:
Za kore:
6 jaja
6 kašika šećera
3 kašike gustina
3 kašike brašna
1 kašika kakaoa
Za fil:
2 pudinga od vanile
2 vanil-šećera
5 kašika brašna
1 l mleka
6 kašika šećera
50 g bele čokolade
200 g margarina
250 g piškota
2 dl crne kafe
Pročitajte još…Domaće čajne piškote
Za preliv:
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike puter
Priprema:
Kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 2 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno sjediniti žumanca i 4 kašike šećera pa dobro umutiti.
3. Umućena žumanca sjediniti sa snegom od belanaca. Dodati brašno, gustin, kakao i polako promešati varjačom.
4. U pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je uzdužno preseći napola kako bi se dobile dve kore.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, puding od vanile i brašno. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati omekšao margarin i vanil-šećer te umutiti mikserom. Na kraju dodati rendanu belu čokoladu i polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila.
2. Piškote natopiti crnom kafom i poslagati preko fila pa premazati preostalim filom.
3. Odozgo preklopiti drugom korom i preliti glazurom od čokolade (mešavinom čokolade i putera). Kolač ostaviti u frižideru da se stegne te ga iseći na kocke.
SAVET PLUS:
Umesto glazure od čokolade kolač možete premazati šlagom.