Bez obzira koliko vam je prazan frižider, ako ove namirnice imate u ostavi uvek ćete moći brzo i jednostavno napraviti ukusan ručak/večeru, a ni strah od nenajavljenih gostiju više neće biti slučaj.
Testenina
Za većinu testenina potrebno je ne više od 10 minuta da bi se skuvale, ako računamo i domaći paradajz sos za nešto više od pola sata na stolu ćete imati ukusan i hranjiv obrok za celu porodicu. Što je najbolje, retko ko ne voli paste na razne načine.
Maslinovo ulje
Namirnica bogata zdravim mastima, sjajna zamena za maslac i ostale nezdrave masnoće. Sa malo belog luka i starog hleba za bukvalno pet minuta možete dobiti sjajno predjelo za vaše nenadane goste, uz to im poslužite i čašu belog vina i nemate brige.
Balzamični ocat
Balzamični ocat je za naše standarde poprilično skupa namirnica, ali vredi svakog dinara. Čuvajte ga za specijalne prilike i koristite ga u manjim količinama, jer samo kapljica ovog octa ukus vašeg jela podiže na sasvim novi nivo. Prelijte ga preko svežih jagoda ili koristite kao bazu za sos uz ribu ili meso.
Pileći bujon
Pileći, povrtni, goveđi bujon ili temeljac je nešto što biste definitivno uvek trebali imati pri ruci, posebno ako ste zaposleni i nemate puno vremena za kuvanje. Poslužiće vam za brze i jednostavne supe, čorbice, soseve ili jednostavno da u njima skuvate rižu i za 20-ak minuta dobijete gotov obrok.
Paradajz
Celi, u kockicama, kao pire, u tetrapaku, tubi ili konzervi, paradajz je odgovor za mnogo “šta ćemo za večeru” pitanja. Supe, čorbe, tople ili hladne, sosevi sve su to kombinacije za koje je paradajz nezamenjiv.
Brašno
Palačinke, uštipci, pite, mafini – sve su to jela za koja vam ne treba mnogo namirnica ni vremena, svi ih vole i svi su uvek raspolozeni da ih jedu. Brašno obavezno imajte u zalihama.
Pasulj
Pasulj je veoma zahvalna namirnica, sušena ili u konzervi, ali za brza i jednostavna jela ipak vam preporučujemo onaj konzervisani. Možete napraviti brzu meksičku salatu, tortilje ili čorbu. Pasulj je sjajna zamena za meso, jer je bogat proteinima.
Tunjevina
Tuna u konzervi je takođe namirnica koje može da se iskoristi na mnogo načina i u mnogo jela za koje ne treba puno vremena provedenog u kuhinji. Salate, sendviči, pa čak i musake…
Senf
Može dugo da stoji, nije lako kvarljiv, može da posluži kao podloga za sos uz samo malo bujona. Ipak, najviše ga volimo uz sendviče, viršle i kobasice. Može da se nabavi u više ukusa i varijacija.
Izvor: lifepressmagazin.com