Sastojci:
Za koru:
– 9 belanaca
– 15 kašika šećera
– 5 kašika brašna
– 150 g kokosa
– 1 prašak za pecivo
– 1 šoljica (od 1,5 dl) mleka
– 1 vanil-šećer
Za fil:
– 1 l mleka
– 15 kašika šećera
– 9 žumanaca
– 2 pudinga od vanile
– 4 kašike brašna
– 250 g margarina
– 100 g mlečne čokolade sa lešnicima
– 200 g čokoladnih čajnih keksića
– 200 g šlaga
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati kokos i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Lepo sjedniti polako mešajući.
2. Obložiti pleh pek-papirom, izliti pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni 180°C dok blago ne porumeni.
3. Pečenu koru preseći napola, pa sve preliti šoljicom toplog mleka pomešanim sa vanil-šećerom.
Fil I:
1. U šerpu sipati 6 dl mleka i ostaviti da proključa.
2. U preostalom mleku umutiti žumanca i postepeno dodavati brašno i puding.
3. Umućenu smesu uliti u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Ohlađen fil umutiti sa margarinom, a zatim odvojiti trećinu.
Fil II:
1. U trećinu fila dodati rastopljenu čokoladu i izdrobljene keksiće, pa sve dobro promešati.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati na sledeći način: kora, fil II, fil I.
2. Umutiti šlag i ukrasiti tortu po želji.
Recept Marije Belić iz Dobrinaca.
Arhiva: Pošalji recept