Kokosovo mleko je odlično kao sastojak za smutije, milkšejkove ali i kao zamena za mleko kod kuvanja.
Kokos je izrazito nutritivan i bogat vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6, kao i mineralima poput gvožđa, selena, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Ne sadrži laktozu zbog čega iz odlična alternativa za one s intolerancijom.
Sastojci
– 2 čaše kokosovog brašna
– 1/2l vode
– agavin sirup (ili med)
– ekstrakt vanilije
Priprema:
Vodu zakuvati, čim provri skloniti sa vatre i u nju dodati kokosovo brašno. Promešati i pustiti da se prohladi, a zatim sve ubaciti u blender i blendati munit-dva. Smesu procediti kroz gazu, kako bi eliminirali kokosovu pulpu i dobili čisto mleko. Na kraju gazu iscedite rukama, tečnost preostala u pulpi je najukusnija. Po želji možete zasladiti mleko agavinim sirupom ili medom i dodati ekstrakt vanile.
Mleko može stajati 4 do 5 dana u frižideru.
Napomena:
Pulpu koja vam je ostala izrade mleka nemojte baciti, već stavite da se prosuši i iskoristite za pripremu kolača. Ovo je u svakom smislu pravo kokosovo brašno, jer su sve masnoće otišle u mleko i ostala je niskokalorična pulpa.
Foto: ThinkStock