Foto: Persa Milenković
Priprema: 30 min.
Pečenje: 20 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za testo:
* 3 jajeta
* 1 čaša od 180 ml šećera
* 1 čaša od 180 ml jogurta
* 90 ml ulja
* 2 čaše od 180 ml brašna
* 1 prašak za pecivo
* 1 kašika kakaoa
Za fil:
* 800 g dunja
* 100 g oraha
* 5 kašika šećera
* malo šećera u prahu
Priprema:
1. Za pripremu testa penasto umutiti jaja sa šećerom, pa dodati jogurt i ulje, te izmiksati.
2. Posebno sjediniti brašno s praškom za pecivo, pa varjačom umešati u smesu od jaja.
3. Smesu za koru podeliti na dva dela, pa u jedan deo umešati kakao.
4. Posebno pripremiti fil. Dunje oguliti i očistiti, pa veći deo pulpe izrendati nakrupno a manji deo iseći na kockice.
5. Dunje sjediniti sa 50 g mlevenih, 50 g seckanih oraha i šećerom, pa polako promešati.
6. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom i izliti u nju svetli deo smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 220°C desetak minuta dok se ne uhvati korica.
7. Potom biskvit izvaditi iz rerne i preko njega rasporediti fil od dunja. Fil preliti tamnim delom smese za koru.
8. Kolač vratiti u rernu i peći još 20 minuta na 200°C. Nakon toga ga izvaditi i ostaviti da se prohladi. Potom ga iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.
Recept Perse Milenković iz Lebana