Sastojci:
Kora
150 g margarina
150 g šećera u prahu
malo soli
1 limun
1 vanil-šećer
4 jajeta
110 g mekog brašna
170 g mlevenog maka
50 ml mleka
Fil
300 ml mleka
100 g šećera
200 g mlevenih oraha
150 g mlevenog keksa
1 čašica ruma
vanil-šećer
200 g margarina
Premazivanje
marmelada od kajsija
Posipanje
malo mlevenog maka
Priprema:
Kora
1. Rernu zagrejati na 180°C.
2. Margarin penasto umuti sa polovinom šećera u prahu, solju, vanil-šećerom, a potom dodati žumanca, uz neprekidno mućenje.
3. Belanca umutiti u čvrst šaum sa preostalim šećerom u prahu, te lagano umešati u smesu od žumanaca.
4. Dodati brašno, mak, mleko i rendanu koru limuna.
5. Smesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni oko 40 minuta.
Fil
1. Prokuvati mleko sa šećerom i dodati orahe, keks, rum i vanil-šećer. Mešati dok se krem ne zgusne (po potrebi dodati mleka ili keks). Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađenu smesu sjediniti sa margarinom i sve penasto umutiti.
3. Testo premazati marmeladom od kajsije, a potom naneti fil i posuti makom.