Posno
Sastojci:
– 3 šolje (za belu kafu) rendanih jabuka
– 1 šolja šećera
– 3/4 šolje ulja
– 1 šolja brašna
– 1 šolja griza
– 1 šolja seckanih oraha
– malo muskatnog oraščića
– 1 prašak za pecivo
– 1 limun
– 1 vanil-šećer
– 2 kašike pekmeza
– šećer u prahu (za posipanje)
– malo cimeta
Priprema:
1. Jabuke očistiti i narendati.
2. Pomešati šećer sa brašnom i praškom za pacivo, dodati griz, seckane orahe, muskatni oraščić i malo cimeta.
3. Zatim dodati rendanu koru limuna, jabuke, vanil-šećer i pekmez, a na kraju ulje.
4. Sve lepo sjediniti, smesu uliti u pleh srednje veličine obložen pek-papirom.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.
6. Topao kolač posuti šećerom u prahu.
Recept Radoslave Dabić iz Novog Sada
Arhiva: Torte i kolači