Start Deserti Kolači Kolači sa sirom i lešnicima

Kolači sa sirom i lešnicima

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za koru od sira
– 600 g svežeg sira
– 300 g šećera
– 6 jaja
– 2 kašike brašna
– 2 kašike gustina
– 125 g margarina
– 1 prašak za pecivo
za koru od lešnika
– 5 jaja
– 100 g mlevenih lešnika
– 150 g šećera
– 80 g mekog brašna
– 50 g gustina
– 1 prašak za pecivo
– 120 ml ulja
za kremu
– 5 dl mleka
– 5 kašika brašna
– 2 vanil-šećera
– 200 g šećera u prahu
– 250 g margarina

Priprema
Kora od sira:
1. Umutiti omekšali margarin i šećer, pa dodavati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje.
2. Nakon toga dodati sir, brašno, gustin, prašak za pecivo i na kraju sneg od belanaca, pa polako promešati varjačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa sipati u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 30 min.
Kora od lešnika:
1. Belanca sa šećerom umutiti u čvrst šam.
2. Zatim dodavati jedno po jedno žumance muteći sve vreme mikserom.
3. Na kraju dodati brašno, gustin, mlevene lešnike i ulje, te polako promešati varjačom. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa brašnom, sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
3. Margarin umutiti sa šećerom u prahu, dodati u ohlađeni fil i izmiksati.
Finalni postupak:
1. Koru od sira i lešnika pomoću okrugle modle iseći na kolutove.
2. Kolač filovati na sledeći način: uzeti kolut biskvita od lešnika, pa na njega pomoću dresing džaka naneti fil, prekriti biskvitom od sira, te naneti malo fila i završiti sa korom od lešnika. Dekorisati po želji.